Τι είναι το Oracle Real Application Cluster (RAC)

Τι είναι το Oracle Real Application Cluster (RAC)
Τι είναι το Oracle Real Application Cluster (RAC)

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μία αναλυτική περιγραφή στο τι είναι το Oracle RAC (Real Application Cluster), τι δυνατότητες μας παρέχει και πώς λειτουργεί.

Το Oracle RAC είναι ένα λογισμικό που μας επιτρέπει να συνδέσουμε πολλαπλούς servers (έως 100) σε ένα cluster για Oracle Database το οποίο εμφανίζεται σαν ένας server στον τελικό χρήστη ή την εφαρμογή. Μας παρέχει την συνδυαστική ισχύ όλων των server και έχουμε την δυνατότητα Read/Write από οποιονδήποτε server-node που ανήκουν στο cluster αυτό. Οπότε είναι μια πολύ καλή λύση για High Availability και Load Balancing.

Πώς λειτουργεί

Ο κάθε server “σηκώνει” ξεχωριστό instance με τα δικά του processes, αλλά το storage που αποθηκεύονται τα αρχεία της βάσης δεδομένων είναι κοινόχρηστο, είτε με την τεχνολογία Oracle ASM (Automatic Storage Management) είτε με την τεχνολογία Oracle Direct NFS (Network File System), είτε με την τεχνολογία OCFS (Oracle Cluster File System).

Τι είναι το Oracle Real Application Cluster (RAC)
docs.oracle.com

Που μας βοηθούν τα Oracle Database Services

Mας παρέχει τη δυνατότητα να δημιουργούμε ξεχωριστά services ώστε να μπορούμε να συνδεόμαστε κατά προτίμηση σε συγκεκριμένους servers/nodes. Π.χ όπως βλέπουμε και στο από πάνω διάγραμμα της Oracle, το HR να συνδέεται στο πρώτο server/node, οι πωλήσεις στο δεύτερο και το call center στο τρίτο. Φυσικά αν κάποιος από τους servers βρεθεί εκτός λειτουργίας αν το θέλουμε, το service μπορεί να γίνεται αυτόματα relocate σε ένα από τα διαθέσιμα server/nodes.

Η συνδεσιμότητα

Η επικοινωνία μεταξύ των server/nodes γίνεται μέσω ενός private network σε διαφορετικό subnet με μία IP ορισμένη για το κάθε server/node. Η public επικοινωνία προς τους server γίνεται μέσω διευθύνσεων IP VIP (Virtual Internet Protocol) που και πάλι ορίζουμε μία για το κάθε server/node που διαθέτουμε. Ωστόσο η public επικοινωνία από τους τελικούς χρήστες και τις εφαρμογές προτείνεται να γίνεται μέσω της διεύθυνσης SCAN (Single Client Access Name) η οποία δείχνει προς 3 διαφορετικές IP ορισμένες στον DNS Server ως round-robin. Με την χρήση του SCAN listener όποια σύνδεση κάνει χρήση αυτού του ονόματος προωθείτε πρός το server/node που έχει το λιγότερο φορτίο, εκτός αν στο service με το οποίο συνδεόμαστε έχει οριστεί να συνδέεται σε συγκεκριμένο server/node. Έτσι έχουμε και load balancing και δεν χρειάζεται να προσθέτουμε ξεχωρίστο όνομα / IP για τον κάθε server/node.

Για την εγκατάσταση

Τέλος για να το κάνουμε εγκατάσταση το Oracle RAC, πριν κάνουμε εγκατάσταση το λογισμικό της Oracle Database χρειαζόμαστε το λογισμικό Oracle Grid Instrastructure που περιέχει το λογισμικό και για το Oracle Clusterware και για το Oracle ASM (Automatic Storage Management).

Πηγές:

Μοιράσου το

Αφήστε μία απάντηση